Vriendschap - vol veroordeling of vol van Jezus

Vriendschap – vol veroordeling of vol van Jezus

Of het nu gaat om de relatie met je partner, een vriend of vriendin, een collega of wie dan ook, de onderlinge communicatie is vaak onbewust doorspekt met uitspraken en gevoelens van oordeel en schuld. In onze maatschappij ontkom je er bijna niet aan. Dit heeft een direct effect op de relatie zelf, de sfeer en of je je wel veilig en op je gemak voelt bij die ander.

Denk jij ook wel eens: “Is mijn hart eigenlijk wel veilig bij jou? Is het wijs om nu eerlijk te zijn of kan ik beter mijn mond houden? Heb je ook nog iets positiefs te melden of is het alleen maar drama? Gaan we het alleen over anderen hebben of misschien ook nog over onszelf? Wat vind jij eigenlijk echt van mij? Als ik er niet bij ben, praat jij ook zo over mij zoals je nu over die ander praat? …”

geestelijke strijd

Geestelijke strijd

Er is bij mensen – van jong tot oud – op geestelijk vlak (en dus onzichtbaar) vaak strijd gaande als het gaat om jezelf op de juiste plaats in een groep positioneren. Vriendschap, iets wat eigenlijk ontspannen zou moeten zijn, kan bijna hogere wiskunde worden. We willen niet de minste zijn, ‘over blijven’, genegeerd worden of het zondebokje zijn, maar juist in een groep opgenomen worden, gezien en gewaardeerd worden. Anders denken is dus een risico, want hoge bomen vangen veel wind. Daarom laten we ons soms (of misschien zelfs vaak) verleiden om mee te doen aan gesprekken waarvan we weten dat het eigenlijk niet oké is. Er tegenin gaan trekt aandacht, je bent ‘ontrouw’ aan de ander/groep en om je hoofd nu zelf op het hakblok te leggen… Er verder niet over nadenken, je mond houden en meebewegen met anderen kan dus een hele veilige optie lijken, maar of dit nu echt comfortabel is…?

Naast dat we erbij willen horen, dragen we ook allemaal de nodige bagage met ons mee. Ervaringen uit eerdere vriendschappen spelen een rol én we hebben allemaal lijken in de kast; informatie waarvan we niet willen dat het in onbetrouwbare handen komt en dus zijn we voorzichtig met wat we delen. Geheimen, schaamte, boosheid, spijt, schuld, (onuitgesproken) verwachtingen, dromen, teleurstellingen en angst. Ze kleuren onze vriendschappen en omgang met anderen.

In zijn vrij of op de handrem

Wat doe jij als je je ongemakkelijk voelt in een gesprek? Houd je je mond, praat je mee met de ander of ga je er juist dwars tegenin? Ga je heel druk doen of klap je dicht? Misschien ga je wel sterk overdrijven, bluffen of liegen? Als het om anderen gaat, staat onze tong makkelijk ‘in zijn vrij’, maar gaat het over onszelf en wordt het gesprek persoonlijk, dan staat de handrem er misschien wel op. Niet bepaald relaxt natuurlijk en het kost energie. En nu kan je denken: “That’s life!” maar dat is echt niet zo. Het is gewoon jouw manier en mechanisme om met het leven en mensen om te gaan.

Om de druk nog wat verder op te voeren, vergelijken we onszelf ook graag met anderen. Roddelen en onze bescheiden Hollandse mening zijn een goede match. “Nou ja zeg… Kijk dan wat zij doet!? Dat doe je toch niet! Zal ik je eens vertellen wat hij zei!? Ik vind eigenlijk dat… Als ik haar was dan zou ik…” Komt het jou ook bekend voor? Zou jij in zo’n omgeving jouw kwetsbare ware ik laten zien?

veroordeling

Een fundament van veroordeling

De gebroken en vervloekte wereld waarin wij leven staat op een fundament van veroordeling en dat we voor eigen rechter gaan spelen, is dan een logisch gevolg. We willen alles om ons heen labelen als ‘goed’ of ‘fout’. Omdat dit zo de ‘normaal’ is geworden, zien we vaak niet meer dat het ook anders kan. Dat oordelen niet meer opvalt, maakt het niet oké. De Enige die alwetend is en daarom het recht heeft om te oordelen, is God en als wij in Zijn schoenen gaan staan, dan gaan we echt állemaal nat. Als we mankementen gaan benoemen dan hebben we om te beginnen zelf een heel waslijst.

What if?

Hoe graag zou jij vrij willen zijn van de druk op je hart en de last op je schouders die het automatische gevolg is van denken in goed en fout? Hoe heerlijk zou het zijn om – door jezelf en de ander – geaccepteerd te worden zoals je bent mét al je gekkigheden? Als roddelen en oordelen toch eens verdwenen of je op geen enkele manier de behoefte voelde om te reageren op gifpijlen van oordeel en aanklacht. Wat een energie zou het schelen als je los kan laten, als je echt jezelf durft te zijn en niet meer bang bent voor wat een ander van jou vindt en de consequenties daarvan. Wat een vrijheid! What if….?

Lees de bovenstaande alinea nog eens drie keer l-a-n-g-z-a-a-m door en probeer je voor te stellen wat een bevrijding en opluchting dit voor jou zou betekenen.

De gevolgen van veroordeling

Ik zie om me heen zó veel mensen worstelen met oordeel en veroordeling. Veroordeling (of jij nu de zender of ontvanger bent, of je het terecht of onterecht vindt) veroorzaakt altijd lijden. Veroordeling zorgt voor verwijdering, terwijl we juist gemaakt zijn voor SAMEN. Zo veel mensen zijn geïrriteerd, gefrustreerd en ongelukkig. Het rondlopen met een loodzware last op je schouders én hart, worstelend met de ‘normaal’ van onze samenleving, is gewoon een ondoenlijke opgave. Ik zie in ogen van mensen dan ook zoveel hartenpijn, intens verdriet, wanhoop en verharding. Ogen zijn de spiegels van de ziel. Die liegen niet. Dat geestelijk lijden ook het lichamelijk lijden veroorzaakt, maakt het alleen nog maar extra pijnlijk.

Pijn in ogen

“Nou nou Mariëlla, zoals je dit verwoord, klinkt het wel héél negatief!!! Het valt allemaal best wel mee.” Nou, ik ben bang van niet. Wees zelf maar eens stil en spits je oren. Luister, kijk, lees en voel hoe onze (nationale) trots, onze democratie en vrijheid van meningsuiting op grove wijze wordt misbruikt. Dat we alles mogen zeggen, maakt het niet wenselijk dat er geen rem op onze mond zit.

Het kan ook heel anders

Gods wil voor mensen is echter dat wij niét bezig zijn met goed en fout en dat we al het oordelen aan Hem overlaten. Hij is alwetend, kent alles en iedereen van A tot Z en is Heer en Meester over verleden, heden en toekomst. Alleen Hij heeft de kennis en het recht om eerlijk en naar waarheid te oordelen.

Wat als twee mensen al verschillen van mening over wat goed en fout is, hoe ziet een samenleving van 16 miljard mensen er dan uit? Precies, dan gaan we ruimteschepen bouwen, want we willen wég hier! Grapje natuurlijk, maar wonen in een hutje op de hei klinkt steeds vaker erg aantrekkelijk. Weg van alle roddel, oordeel en dom geklets. Gelukkig heb ik ontdekt dat het ook heel anders kan, dus ik blijf gezellig!!!

Er zijn altijd twee opties

Hoe vast we ook zitten in een leven vol veroordeling, er zijn gelukkig altijd minstens 2 opties om deze situatie te veranderen:

Optie 1 is om alles te laten zoals het is. Het is gewoon wachten totdat er een volgende lading van veroordeling en schuld op je wordt afgevuurd en dan is het incasseren geblazen. Je kan dan in je schulp wegkruipen óf juist heel hard terug gaan meppen. “Ja maar Mariëlla, je hebt het over een uitweg!?” Precies, dit is een uitweg. Weliswaar bergafwaarts, verder het moeras in, maar voor de liefhebbers blijft het een uitweg. Als je deze manier van omgaan met veroordeling koestert en laat het zoals het is, dan wordt het vanzelf erger.

Nu optie 1 voor jou misschien toch ineens niet meer zo’n aantrekkelijke is, ben je vast nieuwsgierig naar optie 2. Optie 2 is echt een hele toffe! Gegarandeerd succesvol, maar wel eentje voor de ‘die-hards’. <Mariëlla lacht heel hard> Een erg grappige woordspeling al zeg ik het zelf! De oplossing is namelijk: keihard sterven aan jezelf.

sterven

Jezus stierf voor jou

Wat bedoel ik hiermee? Jezus is voor alle mensen en in het bijzonder voor jou aan het kruis gestorven als straf voor jouw zonden. Alle méér dan terechte aanklacht met betrekking tot jouw zondige natuur, doen, spreken, denken en voelen heeft Jezus met Zijn lichaam opgevangen. De meer dan terechte en ultieme straf daarvoor, de doodstraf heeft Jezus ook in jouw plaats ontvangen. Niet per ongeluk, maar heel doelbewust, vrijwillig en uit een grenzeloze onbaatzuchtige liefde die de wereld niet kent.

Jezus is totaal onschuldig keihard beschuldigd, afgestraft, bespot, bespuugd, vernederd, kapot geslagen, gemarteld, verminkt en tenslotte gekruisigd in plaats van jou… IN PLAATS VAN JOU! Zou jij dat met alle liefde die in jou is, overhebben voor een ander?

Een heel nieuw leven in ruil voor jouw oude loodzware leven

Als jij jouw leven nu in Jezus’ handen legt, dan sterf je aan jezelf. Je geeft jouw oude, loodzware leven op (Jezus heeft 2000 jaar geleden het Zijn al voor jou opgegeven) en vervolgens sta je SAMEN met Jezus op in een nieuw eeuwig leven. Je erkent en accepteert de lijdensweg en dood van Jezus als ‘dat was voor mij’.

Om dit geestelijk nog extra kracht bij te zetten is de waterdoop zo ontzettend belangrijk; niet te verwarren met de kinderdoop of belijdenis doen! Het oude is dan voorgoed voorbij. Alle ketenen waarmee je aan het verleden vast kan zitten, zijn dan definitief doorgehakt. De zonden uit je verleden zijn weggewist. Je strafblad is leeg. Je start letterlijk een geheel nieuw leven als Christen, als kind van God en broer of zus van Jezus. Je bent onderdeel van Gods familie en volledig erfgenaam van al Gods beloften.

In Johannes 12:23-26 kondigt Jezus Zijn op handen zijnde lijdenweg, dood en verrijzenis aan en legt Hij uit wat dit voor jou betekent. Alle lichtgrijze tekst tussen [haakjes] is van mijzelf en dient ter aanvulling en uitleg.

“Jezus zei: “De tijd is gekomen dat de Mensenzoon [Jezus] tot majesteit wordt verheven [dat Hij zijn menselijk lichaam aflegt en weer volledig God wordt]. Waarachtig, ik verzeker u: als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel [nutteloos, vruchteloos], maar wanneer hij sterft draagt hij veel vrucht [gezaaid in vruchtbare aarde zal het zaadje zelf vergaan terwijl er geheel nieuw leven ontkiemt]. Wie zijn leven liefheeft, verliest het [uiteindelijk], maar wie in deze wereld zijn [eigen, aardse, oude] leven haat [er afstand van wil doen en Jezus wil volgen], behoudt het voor het eeuwig leven. Wie mij dient, moet Mij [vol geloof en vertrouwen] volgen [en leven zoals ik het voorgedaan heb]. Waar Ik ben, zal ook mijn Dienaar zijn en wie Mij dient zal door de Vader geëerd worden [en opgenomen worden als een volwaardig kind van God de Vader].”

een keuze maken

Kies wijs

Ik heb je nu twee opties gegeven voor hoe je om kan gaan met de veroordeling en schuldgevoel in je leven. Met optie 1 heb je gegarandeerd ervaring. Vluchten of vechten, we zijn er zeer bedreven in en het lijkt de makkelijkste optie. Je verandert eigenlijk niets en ondergaat het leven zoals je gewend bent het te ondergaan. Er is geen zelfreflectie voor nodig en dus houden we zo de pijn nog enigszins buiten de deur… denken we. In werkelijkheid geeft deze optie een leven lang lijden.

Wat je ook kiest, je blijft zelf verantwoordelijk voor de put waar je in zit en voor de uitweg die je kiest. Ga je op je tandvlees met je blote handen de put dieper graven en accepteer je het steeds groter wordende risico op instorting óf pak je de touwladder aan die je toegeworpen krijgt vanaf boven en klim je letterlijk én geestelijk naar het licht?

Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen

Wanneer je in gaat zien dat je oude manier van leven (zonder Jezus) niet succesvol is en je gaat op zoek naar dé oplossing, dan kom je uiteindelijk – als je tenminste geen genoegen neemt met half werk – uit bij Jezus. Wie redding zoekt, zal Hem ALTIJD vinden!

Houd daarbij wel in gedachten dat de duivel niet stil zit en vele zinloze, onsuccesvolle alternatieven (therapieën, cursussen, religies, afgoden, enz) gecreëerd heeft om zogenaamd je leven op de rit te krijgen. Zijn doel is dat jij je zoektocht staakt vóórdat je ontdekt dat Jezus de Enige is die jou werkelijk redden kan. Deze ‘alternatieven’ zijn bezigheidstherapie voor jou en een levensgroot rookgordijn waardoor het even kan duren voordat je Jezus een kans geeft; een kans om aan jou te openbaren wie Hij werkelijk is: de levende Zoon van de enige levende God, jouw grootste fan, jouw Redder en je enige ticket naar de hemel.

rookgordijn

Makkelijk maar ook peperduur

En mocht je nu denken: “Ja hoor. Lekker makkelijk. Jezus is gestorven, ik hoef niks te doen. Het zal wel!” Dan is het een goed idee om de film ‘The passion of the Christ’ een keer te kijken en daarbij te bedenken dat de horror die je te zien krijgt maar een heel waterig en slap aftreksel is van de gruwelen die Jezus werkelijk voor jou heeft willen doorstaan. Jouw redding is héél héél héél erg duur betaald geweest. Het kost jou misschien niks, maar het kostte God alles; het liefste wat Hij had: Zijn eigen Zoon.

Als jij ten volle ontdekt hoeveel jou vergeven is, dan zal je geen wraak meer willen nemen voor iets dat jou aangedaan is.
Als jij gaat zien hoe verlost en vrij gezet jij bent, dan laat je het wel uit je hoofd om gifpijlen op anderen af te vuren.
Als je gaat lezen in de Bijbel hoe liefdevol God over jou spreekt, dan zal jij niet langer kwaad willen spreken over een ander.
Als jij de grootsheid gaat inzien van wat Jezus en jouw Vader voor jou over hadden, dan overspoelt je hart met dankbaarheid.

dont look back

Als je tot in de puntjes van je tenen gaat geloven dat geen enkele aanklacht en veroordeling aan jouw adres nog terecht is, dan heeft afwijzing of oordeel van anderen naar jou toe geen effect meer. Je zal ze misschien nog registreren, voor kennisgeving aannemen, maar het raakt je hart niet meer.

En als je in jouw hart nog oude gevoelens bemerkt van veroordeling, schuld, spijt of schaamte, dan weet je dat dat jouw oude pijn is waar alleen jijzelf iets aan kan doen. Als je ermee naar Jezus gaat en Hem vertrouwt met Zijn oplossing, zal Hij die met liefde in jouw leven uit gaan werken.

Dan kan je gaan vergeven wie jou wat aan doen, zegenen wie jou vervloeken, de onderdrukten te hulp schieten en je positieve stem laten horen daar waar kwaad gesproken wordt.

Jezus is niet ‘iets voor op zondag’. Hij verandert je hele leven, je toekomst, je prioriteiten, je focus, je doel, je bestemming. Heel veel ineens, maar daarna ook levenslang iedere dag een beetje. Gods levenslang is fantastisch!

vriendschap

Wat een verschil gaat dit maken in je vriendschappen met mensen!

Vriendschap met Jezus verandert allereerst jouw eigen hart. Als je weet hoeveel jou vergeven is en hoe waardevol jij en die ander in Gods ogen zijn, dan verandert je kijk op de ander, je mening en de verwachtingen die je hebt. Reële verwachtingen hebben van de ander scheelt een hoop frustratie, boosheid en teleurstelling; emoties die al menig vriendschap om zeep hebben geholpen.

Hoe meer je je hart verbindt met Jezus, hoe meer facetten van je leven je aan Hem toevertrouwt en hoe meer je Jezus toestaat om je hart (gedachten, wil en emoties) te veranderen, hoe meer voorwaarden en irreële verwachtingen er wegvallen. Ik merk zelf dat ik steeds toleranter wordt, positiever, liefdevoller en meer en meer het beste in mensen wil zien. Kletspraatjes over de neef van de buurvrouw vind ik echt niet interessant meer. Ik deel veel liever mijn hart met jou, want we kunnen zoveel van elkaar leren!

Als je door Gods ogen naar de wereld leert kijken, zijn mensen ineens allemaal kostbare zielen voor wie Jezus Zijn leven afgelegd heeft. Je zal ze echt niet allemaal even interessant vinden en dat is oké. We zijn allemaal anders en onze tijd voor het onderhouden van vriendschappen is beperkt. Ga dus vooral op zoek naar mensen die qua geloof, karakter en interesses het beste bij je passen.

Het verschil tussen ‘oude’ en nieuwe vriendschappen

Ik merk zelf een enorm verschil tussen mijn vriendschappen met ‘oude’ vrienden uit de tijd dat ik Jezus nog niet kende en mijn nieuwe Christelijke vrienden. Die laatsten zijn mensen die Jezus kennen en daardoor dezelfde normen, waarden en focus hebben als ik. Doordat we niet geloven in veroordeling, is het veilig om heel erg eerlijk naar elkaar toe zijn. Alles kan en mag met de naakte waarheid op tafel, het staat morgen niet in de krant, je wordt er niet op afgerekend en zonder veroordeling kan je elkaar echt verder helpen.

Als ik een willekeurige niet-Christen zou wijzen op ‘onhandig’ gedrag dan zou de reactie best eens kunnen zijn: “Kijk jij eerst eens even naar jezelf voordat je mij gaat veroordelen. Alsof jij perfect bent. Jij durft!” Mensen zeggen het misschien niet direct zo, maar denken doen ze het waarschijnlijk wel. Daarentegen zal in een relatie waarin Jezus centraal staat, de reactie eerder zijn: “Dank je wel dat je dit eerlijk tegen me zegt. Ik ben me er niet bewust van, maar ik ga hier zeker eens goed over nadenken en met God over in gesprek.” Het verschil is enorm en het zit hem in de hartfrequentie van de zender én de ontvanger. Dat verschil kan je niet ‘faken’ of zelf creëren. Alleen Jezus kan dit verschil maken.

balans vinden

Mijn uitdaging

Naast dat Jezus mijn hart verandert heeft, zijn er ook dingen niet verandert. Mijn ‘oude’ vrienden zijn nog steeds dezelfde lieve mensen, mensen die ook op zoek zijn naar de zin van hun leven. De onderwerpen en toon van gesprekken zijn echter vaak zo vol veroordeling met de focus op wat er niet goed gaat, dat ik merk dat ik dat steeds minder opzoek. Ik wil mezelf niet bloot stellen aan deze negativiteit, maar ik weet ook nog niet goed hoe ik het om kan draaien. Daar wil ik nog een goede balans in zien te vinden. Een uitdaging en leerpuntje voor mij dus.

Ik ben benieuwd of jij dit herkent en hoe jij daar mee omgaat. Laat dus gerust een reactie achter onder deze blog.

1 gedachte over “Vriendschap – vol veroordeling of vol van Jezus”

  1. Zo herkenbaar en zo waar ….
    Dank je Mariëlla… dank je Jezus, dat zij dit door mag geven ❣️
    Veel liefs van Willeke ???

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.